Wizyta załogi Whisky Shop w destylarni Jacka Daniel'sa

Wizyta załogi Whisky Shop w destylarni Jacka Daniel’sa

Kilka tygodni temu otrzymaliśmy zaproszenie do miejsca, w którym powstaje jeden z najsłynniejszych alkoholi świata. Mowa oczywiście o destylarni Jacka Daniel’sa do której zaproszenie otrzymują tylko nieliczni. To tylko potwierdza mocną pozycję Whisky Shop na rynku, jako lidera sprzedaży tego trunku w Polsce (więcej tutaj: https://whisky-shop.pl/specjalne-zaproszenie-do-ojczyzny-jacka-danielsa-dla-whisky-shop/)

Destylarnia Jacka Daniel’sa powstała 150 lat temu. Założył je Jasper Newton „Jack” Daniel, który sekretów tworzenia alkoholi nauczył się od lokalnego pastora Dana Calla. Przed wejściem do destylarni stoi pomnik jej założyciela.

Pomimo tak odległebo czasu od założenia destylarnii, obecni właściciele zakładu chwalą się, że proces tworzenia słynnego alkoholu pozstaje taki sam. Węgiel pozyskiwany jest z twardego klonu cukrowego używanego potem w procesie charcoal mellowing (filtrowanie zacieru). Większość destylarni po wojnie zarzuciła tą procedurę, gdyż wymagała zbyt dużego wysiłku.

Właściciele destylarni w Lynchburgu szczycą się, że nie patrząc na koszty kontynuują tradycję, co ma przekładać się także na jakość trunku.
Przefiltrowana whiskey powierzana jest beczkom z białego dębu. Napełnione beczki układane są w magazynie, w którym whiskey dojrzewa i przesiąka właściwościami drewna.

Wewnątrz tego magazynu czuć tak zwaną „dolę aniołów”, czyli parujący z beczek alkohol.

Załoga Whisky Shop podczas wyprawy do destylarnii miała możliwość wybrania beczki, która już niebawem pojawi się w firmie.

Udostępnij

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email