Sambuca Extra Molinari - najwyższej jakości likier, którego sława obiegła cały świat

Sambuca Extra Molinari – najwyższej jakości likier, którego sława obiegła cały świat

Sambuca Extra Molinari to najwyższej jakości likier anyżowo-owocowo-ziołowy, którego sława obiegła już cały świat. Kompozycja kwiatów czarnego bzu, anyżu gwieździstego, kopru włoskiego i lukrecji zamknięta została w tradycyjnej przezroczystej butelce z białą etykietą.

Trunek charakteryzuje się subtelnym słodkawym smakiem przeplatanym wyraźnym nutami anyżu, przez co bardzo często wykorzystywany jest jako składnik ciekawych drinków i koktajli.

Tradycyjnie ten likier podaje się w sposób “con la mosca” – do likieru wrzuca się nieparzystą ilość ziaren kawy i podpala powierzchnię. Gdy alkohol się wypali zdejmuje się płomień i wypija napój a ziarna kawy żuje.

Kolejnym, powszechnie stosowanym w północnych Włoszech sposobem picia tego likieru jest wrzucenie do szklanki z likierem pokruszonego biszkopta, a następnie dolanie chłodnej herbaty. Poza Italią ten sposób picia znany jest jako “Biscuit in the glass”.

Udostępnij

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email